Overslaan en naar de inhoud gaan

Een zwangere beeldhouwer werkt met lood, maar vraagt zich af of dat verstandig is. Dat is het niet en sterker nog: blootstelling aan lood tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is bij wet verboden

Enige tijd geleden stelde een huisarts de helpdesk een vraag over een 29-jarige, zelfstandig werkende beeldhouwer die op dat moment 6 weken zwanger was en bezig met een sculptuur in lood. Zij wilde dit graag afmaken en moest het beeld nog schuren.

Ze vroeg de huisarts of werken met lood kwaad kon. Waarop de huisarts had geantwoord dat lood schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby, maar dat bij een goede mond- en oogbescherming er toch wel mogelijkheden zijn om door te werken, daar de blootstelling dan immers wordt beperkt.

Wat het NCvB betreft, ligt het toch anders. Lood is een zwaar metaal, dat gestapeld wordt in de botten en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode weer wordt gemobiliseerd. Vanwege de gezondheidseffecten is derhalve beroepsmatige loodblootstelling door het werken met (metallisch) lood of loodverbindingen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wettelijk verboden, zowel in Nederland als België (Arbeidsomstandighedenbesluit: Artikel 4.108).

Lood wordt goed opgenomen in het lichaam en wordt slechts traag uitgescheiden waardoor het kan opstapelen in het lichaam, voornamelijk in het skelet. Vooral bij kinderen tot 6 jaar is dat het geval, omdat hun stofwisseling  actiever is dan die van volwassenen: ze nemen ingeslikt lood daarom gemakkelijk op in het bloed, wat kan leiden tot bloedarmoede, een verminderde groei, een slechter gehoor en een tekort aan vitamine D. De hersenen en zenuwen zijn bovendien nog volop in ontwikkeling, wat hen extra gevoelig maakt voor beschadiging. Zelfs bij een lage dosis kan lood een impact hebben op de intellectuele vermogens en de gedragsontwikkeling van een kind. Dat kan het sociale contact met de omgeving beïnvloeden. Niet al het lood dat de mens binnenkrijgt, wordt ook daadwerkelijk door het lichaam geresorbeerd. Bij volwassenen is dit 5 à 10 %. Bij kinderen kan dit echter oplopen tot 25 à 50 % door hun snellere stofwisseling.

Bronnen met informatie over de gezondheidsrisico’s van lood