Overslaan en naar de inhoud gaan

Peilstation Intensief Melden (PIM)

Inleiding

Uit een pilotproject uitgevoerd in de periode 2003-2005, waaraan 50 bedrijfsartsen hebben geparticipeerd, bleek dat het aantal meldingen van de projectgroep aanzienlijk hoger was dan in de nationale registratie (mediaan: 13 meldingen per 2 jaar in de projectgroep en 1 melding per 2 jaar in de controlegroep). Ook de kwaliteit van de meldingen was in de projectgroep beter (de proportie incorrecte meldingen was 3,3% in de projectgroep en 8,9% in de controlegroep). Ook gaf de vergelijking van het pilotproject met de nationale registratie indicaties voor selectieve onderrapportage in bepaalde sectoren of voor bepaalde aandoeningen.

Opzet van het Peilstation Intensief Melden

Na deze pilot is het peilstation op 1 januari 2009 van start gegaan met 180 deelnemende bedrijfsartsen. Het eerste jaar werd afgesloten met 187 deelnemers. Deze bedrijfsartsen melden hun werkgerelateerde aandoeningen op de gebruikelijke wijze. Daarnaast wordt extra gevraagd naar informatie over de verzorgde populatie: de 'epidemiologische noemer'. Een deelnemer doet in principe minimaal twee jaar mee. Het extra werk is beperkt en de deelnemers kunnen rekenen op scholing van het NCvB. Voor de deelnemers organiseert het NCvB (gratis) een geaccrediteerde scholingsmiddag in de vorm van een workshop. Ook wordt twee keer per jaar een nieuwsbrief van het peilstation intensief melden worden uitgebracht.

Wilt u meedoen?

Voelt u zich als bedrijfsarts hierdoor aangesproken of bent u al van plan meer aandacht te geven aan het diagnosticeren van werkgerelateerde aandoeningen? Of heeft u meer behoefte aan scholing op dit gebied en wilt u zich ontwikkelen tot expert?

U kunt zich hier aanmelden voor de workshop. Aanmelden als Peilstation Intensief Melder