Overslaan en naar de inhoud gaan

Het boek ‘Adverse effects of Engineered Nanomaterials. Exposure, Toxicology and impact on human health’ biedt een samenvatting van wat bekend is over de blootstelling, toxicologische mechanismen en de mogelijke impact op de gezondheid van engineered nanomaterials.

Op de boekomslag staan afbeeldingen van de luchtwegen, het hart en het brein; belangrijke doelorganen van synthetische nanomaterialen. De ontwikkeling van de nanotechnologie gaat razendsnel en het is lastig een overzicht te krijgen van potentiële gezondheidsrisico’s .
Dit boek geeft een samenvatting van wat bekend is over de blootstelling, toxicologische mechanismen en de mogelijke impact op de gezondheid van deze stoffen: de zogenaamde engineered nanomaterials (ENM), die belangrijke technische en biomedische toepassingen hebben.
Op zoek naar boeken over nanotechnology vind je bij Bol.com al 1.784 titels, variërend van Nanotechnology for Dummies, tot toepassing voor waterzuivering, zonne-energie en oppervlaktetechnieken. Het aantal titels over nanotoxicologie en health effects, safety of environmental effects is veel beperkter.
Dit boek is een welkome aanvulling. De editors willen met de bijdragen in het boek toxicologische studies en dierexperimentele data vertalen naar de mens: welke nano-ziektes zouden kunnen ontstaan en hoe is dat te voorkomen? Het boek begint met een overzicht van de interactie van synthetische nanomaterialen met het menselijk lichaam en beschrijft de basisreacties als oxidatieve stress, corona-vorming en ontstekingsreacties, die vervolgens kunnen leiden tot effecten in verschillende organen. Het vaststellen van de blootstelling in de arbeidssituatie, beheersing van blootstelling en mogelijkheden en beperkingen van biomonitoring worden ook in deel A besproken.
In deel B worden de effecten van synthetische nanomaterialen op verschillende orgaansystemen besproken: de luchtwegen, het cardiovasculaire systeem, het immuunsysteem, de huid, het maagdarmkanaal en de mogelijke effecten op het nageslacht en carcinogeniteit. Stuk voor stuk heldere up-to-date overzichten geschreven door een team van erkende experts in hun vakgebied.
Deel C gaat over de biomedische toepassingen van synthetische nanomaterialen bij diagnostiek (‘lab on a chip’, imagingtechnieken) en therapie (‘targeted drug delivery’). Een annex beschrijft de principes van de synthese van ENM’s, van belang voor arbeidsgezondheidkundige begeleiding bij R&D afdelingen en industrieën die synthetische nanomaterialen produceren .
Natuurlijk is een boek als dit snel verouderd, maar het beschrijft goed de huidige ‘state of the art’. Andere bronnen over dit onderwerp zijn bijvoorbeeld een speciaal nummer van de Journal of Occupational and Environmental Medicine juni 2011: http://journals.lww.com/joem/toc/2011/06001/

Fadeel B, Pietroiusti A, Shevedova AA, editors. Adverse effects of Engineered Nanomaterials. Exposure, Toxicology and impact on human health. Elsevier, Amsterdam 2012 ISBN: 978-0-12-386940-1

Gert van der Laan, klinisch arbeidsgeneeskundige