Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaststellen en melden van beroepsziekten nader bekeken

Door redactie op 17-04-2018 - 14:18

Kennisontwikkeling en meer maatschappelijke aandacht kunnen bijdragen aan het verbeteren van het vaststellen en melden van beroepsziekten. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in een onderzoek naar belemmeringen en oplossingen bij het vaststellen en melden van beroepsziekten.

Solvent Team gaat door vanuit Amsterdam

Door redactie op 17-04-2018 - 11:43

Binnen de Polikliniek Mens en Arbeid is het Solvent Team werkzaam. Dit team houdt zich bezig met de diagnostiek van ziektebeelden veroorzaakt door het werken met neurotoxische stoffen. Tot voor kort waren er twee Solvent Teams; een in Enschede (MST) en een in Amsterdam (AMC). Het team in Enschede heeft in 2017 haar activiteiten gestaakt. Nieuwe verwijzingen zijn nu alleen mogelijk naar het Solvent Team Amsterdam.

UWV teruggefloten in rechtszaak over gevaarlijke stoffen

Door redactie op 17-04-2018 - 11:36

Als een werkneemster borstvoeding geeft en zij op het werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, is dat een gegronde reden voor een ziekmelding. Ook deze periode valt onder de zogeheten vangnetconstructie. Dit bepaalde de rechtbank in een hoger beroepszaak op 31 januari 2018. Hiermee komt een einde aan jarenlang gesteggel met het UWV.

Rijgeschiktheid na eenmalige psychose

Door redactie op 17-04-2018 - 11:28

Een deel van de bestuurders die zijn hersteld van een eenmalige psychotische episode kunnen in de toekomst mogelijk geschikt worden verklaard voor beperkt beroepsmatig gebruik van het rijbewijs. De minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is voornemens de regelgeving aan te passen op advies van de Gezondheidsraad.

Rijgeschiktheid bij hart- en vaatziekten

Door redactie op 17-04-2018 - 11:25

Het hebben van een hart- of vaataandoening kan gevolgen hebben voor de medische rijgeschiktheid. Europese regelgeving daarover is onlangs veranderd. De Gezondheidsraad heeft op verzoek van de minister van Infrastructuur en Milieu (het huidige Infrastructuur en Waterstaat) beoordeeld wat dat betekent voor de Nederlandse regelgeving.

Beroepslongaandoeningen centraal op Heijermanslezing

Door redactie op 17-04-2018 - 11:20

De 27Heijermanslezing op vrijdag 29 juni 2018 staat in het teken van beroepslongaandoeningen. Het programma biedt onder meer een overzicht van de recent verschenen richtlijnen die de bedrijfsarts helpen de relatie tussen longziekten en werk te onderzoeken.

In 2017 is de richtlijn werkgerelateerd astma van de European Respiratory Society (ERS) bewerkt tot een Nederlandse richtlijn voor longartsen. Voorjaar 2018 is de update van de NVAB-richtlijn astma & COPD gereed gekomen en is de registratierichtlijn beroepsziekte COPD van het NCvB verschenen.

Post-marketing surveillance gevaarlijke stoffen

Door redactie op 17-04-2018 - 11:05

De afgelopen jaren is er extra aandacht gekomen voor gevaarlijke stoffen. De risico’s worden uitgebreid in kaart gebracht. Dit gebeurt bij voorkeur voordat producten met deze stoffen op de markt komen. Maar het is ook belangrijk te kijken naar de risico’s die pas aan het licht komen nadat een product op de markt is verschenen. Hoe vind je die risico’s?