Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsziektemeldingen in 2018

Door redactie op 30-04-2019 - 11:48

In de tweede helft van dit jaar verschijnt ‘Kerncijfers beroepsziekten 2019’, de jaarlijkse rapportage van de beroepsziektemeldingen die het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) in 2018 heeft ontvangen. Hieronder alvast een preview.

Meer inzicht in signaleren en voorkomen beroepsziekten door schadelijke stoffen

Door redactie op 30-04-2019 - 11:39

Het in 2018 gestarte project ’Signalering en preventie van beroepsgebonden huid- en longaandoeningen veroorzaakt door schadelijke stoffen’ wil zorgen voor meer inzicht in deze signalering en preventie om de kwaliteit daarvan te verhogen. Het project is gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de campagne ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’. De focus van het onderzoek ligt op de aandoeningen COPD, astma en contacteczeem in de sectoren bouw, installatiebranche en het midden- en kleinbedrijf.

Ziek door chemische stoffen

Door redactie op 30-04-2019 - 11:35

Voor een aantal chemische stoffen of groepen stoffen heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten factsheets opgesteld waarin uitgebreid wordt ingegaan op de gezondheidseffecten. De website bevat inmiddels overzichten over zeswaardig chroom, endotoxinen, isocyanaten en pesticiden.

Kanker

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) maakt onderscheid tussen registratierichtlijnen en information notices. De registratierichtlijnen zijn samengesteld door het NCvB op basis van de internationale wetenschappelijke literatuur over werkgerelateerde aandoeningen. Deze kennis is in het achtergronddocument beschreven. Deze registratierichtlijnen hebben de voorkeur voor het melden van beroepsziekten. De information notices zijn samengesteld door experts uit de Europese Unie.