Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenwerkers lopen verhoogd risico op huidkanker door UV straling – Doe er wat aan! NCvB in het nieuws

Door redactie op 30-07-2019 - 11:37

Buitenwerkers lopen een tot 3x zo groot risico op huidkanker. Daar moet wat aan veranderen. Huidkanker komt veel voor (15.000 nieuwe gevallen per jaar), wordt voornamelijk veroorzaakt door zonlicht (UV straling) en is dus te voorkomen. Blootstelling kan worden voorkomen door andere werkplanning, kleding en zonnebrandcrèmes (regelmatig, voldoende hoeveelheid, en factor 30-50). Lees verder..

Zes stappenplan beroepsziekten pakt goed uit

Door redactie op 26-07-2019 - 15:10

Het zes-stappenplan voor bedrijfsartsen voor het signaleren, diagnosticeren, melden en preventie van beroepsziekten is positief uit een eerste evaluatie gekomen. Dit blijkt uit een  evaluatierapport.
 

Nieuwe beroepsziekteregistratierichtlijn hernia inguinalis

Door redactie op 26-07-2019 - 14:55

Ieder jaar krijgt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten meerdere vragen via de helpdesk of een liesbreuk wel of niet door werk kan zijn veroorzaakt. Dit was een goede aanleiding voor de 3e jaars geneeskundestudent Denzel Hondenbrink om zijn bachelorthesis aan deze vraag te wijden. Zijn systematische review met meta-analyse is de basis van de nieuwe registratierichtlijn liesbreuk (Hernia Inguinalis, CAS-code S631, ICD-10-codes: K40).
 

NCvB in het NTvG

Door redactie op 24-07-2019 - 13:05

Het NCvB maakt registratierichtlijnen om bedrijfsartsen te ondersteunen bij het melden van beroepsziekten. Om de wetenschappelijke kwaliteit van deze richtlijnen te laten toetsen door internationale experts verschijnen de bijbehorende achtergronddocumenten zo mogelijk ook als artikel. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) wijdt deze week een artikel aan onze richtlijn voor het lumbosacraal radiculair syndroom ‘Rughernia wel gerelateerd aan zwaar werk, niet aan zitten’.

Casus Chirurg met handeczeem kan toch blijven werken

Door redactie op 19-07-2019 - 14:41
Links: Prof. T. Rustemeyer
Rechts: Drs. Jan Bakker

Een getalenteerde, jonge chirurg zag haar opleiding in rook opgaan omdat ze last kreeg van handeczeem. Via de bedrijfsarts kwam ze in contact met klinisch arbeidsgeneeskundige Jan Bakker en dermato-allergoloog en arbeidsdermatoloog Thomas Rustemeyer, beiden verbonden aan Amsterdam UMC. Dankzij een combinatie van medisch onderzoek, werkplekbezoek en overleg staat de chirurg weer aan de operatietafel. 'Door ons te verdiepen in haar werk- en thuissituatie helpen we om herhaling te voorkomen.' Lees verder op arboportaal.nl

Bijwerkingen van werk in keuzeonderwijs geneeskunde

Door redactie op 05-07-2019 - 15:46

Ook dit jaar was een hele week gewijd aan bijzondere bijwerkingen van werk in het 3-maands keuzeonderwijs Arts en Topsport: high demand professies voor 2e jaar studenten geneeskunde van Amsterdam UMC – locatie AMC. De volgende bijwerkingen kwamen onder andere aanbod: ’schildersziekte’, duikersziekte, knieartrose, huidkanker en en ‘female athlete triad’.