Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanning op het werk van invloed op tinnitus

Door redactie op 26-09-2019 - 15:31

Ook als tinnitus geen beroepsziekte is, kunnen de klachten wel degelijk werkgerelateerd zijn. Zo kan spanning op het werk de last doen toenemen. Interventie op de werkvloer is dan op zijn plaats.

Betere handverzorging leidt tot minder eczeem zorgverleners

Door redactie op 26-09-2019 - 15:24

Handeczeem is een veel voorkomend probleem onder zorgverleners die dagelijks worden blootgesteld aan ‘nat werk’.  Zij hebben veel baat bij een betere handverzorging (met handcrème). Dit kan voorkomen dat mild eczeem overgaat in duidelijk eczeem. Dit blijkt uit onderzoek waarop Maryam Soltanipoor op 27 juni promoveerde.

De huid van zorgverleners wordt dagelijks blootgesteld aan ‘nat werk’. Frequente en cumulatieve blootstelling aan irritatieve stoffen zoals zepen, water en oplosmiddelen kunnen resulteren in irritatief contact eczeem (CE) en vooral in handeczeem (HE).

Information notices

Door de Europese Commissie is in 1990 een Europese lijst van beroepsziekten vastgesteld. Dit is een compromis van de lijsten zoals die in verschillende lidstaten fungeren. Deze lijsten vormen de basis voor financiële compensatiesystemen in de verschillende lidstaten en worden regelmatig bijgesteld door voortschrijdend wetenschappelijk inzicht.