Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheidssymposium prof. dr. Carel Hulshof

Voorlopige lijst ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten opgesteld

Door redactie op 04-04-2022 - 08:25

Het afgelopen half jaar heeft het NCvB samen met projectpartners hard gewerkt aan de oprichting van het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten LEXCES. Het NCvB heeft als penvoerder namens de betrokken organisaties een voorlopige lijst van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten opgesteld.

Voorlopige lijst ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten opgesteld

Internationale conferentie MODERNET in Haarlem

Door redactie op 01-04-2022 - 09:40

MODERNET organiseert samen met het Centrum Veiligheid van Stoffen en Producten (VSP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten NCvB een internationale conferentie op 8 en 9 september 2022 in Haarlem, met als thema 'Chemicals, covid and more… Tackling new and old occupational health risks'. Aanmelden voor het leveren van een bijdrage kan tot 1 juni. Tickets zijn al te boeken, voor 15 juli met een vroegboekkorting.

Gezocht: bedrijfsartsen voor deelname REWORC-studie

Door redactie op 01-04-2022 - 09:30

The European Network on Work and COVID (REWORC) zoekt bedrijfsartsen die willen deelnemen aan een onderzoek naar de de impact van COVID en langdurige COVID (long COVID) op werk en terugkeer naar het werk (return-to-work).

Promotie: versterken zelfredzaamheid chronisch zieken

Hoewel de werkomgeving een belangrijke rol kan spelen bij het versterken van zelfredzaamheid van werkenden met een chronische ziekte, is het moeilijk organisaties te overtuigen van het belang van een ondersteunende werkomgeving. Tot die conclusie komt Astrid Bosma in het proefschrift ‘Working with a chronic condition – Strengthening self-control in a supportive work environment’ waarop zij, met Frederieke Schaafsma als co-promotor, 18 februari 2022 promoveerde aan de VU Amsterdam.

Weer aan het werk met aanhoudende lichamelijke klachten

De huidige protocollen en richtlijnen bieden artsen te weinig handvatten om te beoordelen wanneer en in welke mate patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) na langdurig verzuim weer aan het werk kunnen. Dat stelt Kristel Weerdesteijn in haar proefschrift ‘Work-related functioning among long-term sick-listed workers with persistent subjective health complaints’.