Werknemers in praktische beroepen – vaak aangeduid met een lagere sociaal economische positie (SEP) - hebben bijna drie keer zo vaak een beroepsziekte. Zij hebben vaker tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid door aandoeningen van het bewegingsapparaat. Zestig procent van de beroepsziektemeldingen van werknemers in een hogere SEP, betreft overspanning of burn-out. Dit aandeel stijgt. De resultaten zijn gepubliceerd in Beroepsziekten in Cijfers 2018 en nu ook in een internationaal artikel.
Vrijdag 30 november 2018 was de Heijermanslezing over gevaarlijke stoffen drukbezocht: meer dan 280 deelnemers. Dit jaar was er voor het eerst een livestream zodat je van achter je pc mee kon kijken. De presentaties zijn hieronder te vinden en ook de livestream kan je hieronder terugkijken.
Wat gebeurt er als bedrijfsartsen zelf te maken krijgen met een burn-out? Wie waarborgt hun gezondheid? Maxime de Jong, student sociale geneeskunde, deed er onderzoek naar en stuit op een opvallende gebrek aan data, mede veroorzaakt door onderrapportage.
Voor Beroepsziekten in Cijfers is ook dit jaar een infographic gemaakt waarin algemene cijfers over de beroepsziektemeldingen van 2017 overzichtelijk worden weergegeven. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan de onderliggende cijfers en trends.
Van 8 – 10 oktober 2018 vond in Edinburgh de 33rd Euro Nursing & Medicare Summit plaats, een conferentie bestemd voor verpleegkundigen in Europa. Het droeg een open karakter in die zin dat iedere professional of onderzoeker een abstract mocht indienen over een onderwerp in de breedste zin van het woord op voorwaarde dat het op enigerlei wijze van nut was voor verpleegkundigen. Het NCvB verzorgde een presentatie over zwangerschap en werk.
Ieder jaar krijgt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten verschillende vragen via de helpdesk of een liesbreuk wel of niet door werk kan zijn veroorzaakt. Tot voor kort kon daar geen goed antwoord op worden gegeven omdat de kwaliteit van het beschikbare onderzoek onvoldoende was. Een proefschrift van de Deense Marie Vad heeft daar verandering in gebracht.
Het invoeren van maatregelen om beroepsziekten te voorkómen is een lastig proces, waarbij overleg en samenwerking met werkgever en werkenden noodzakelijk is. De beroepsziekteregistratierichtlijnen van het NCvB kunnen hierbij behulpzaam zijn. In een recente bijdrage in Quintesse zijn aandachtspunten en voorbeelden aangegeven die een succesvolle invoering van preventieve maatregelen mogelijk maakt.
Dat concludeert hetFinancieele Dagblad: ‘De cijfers sluiten aan bij onderzoek van het NCvB en het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van Amsterdam UMC, dat in september naar buiten kwam. Daaruit bleek dat het aantal ziekmeldingen wegens psychische aandoeningen sinds 2013 is verdubbeld.’
Prof. dr. Carel Hulshof, werkzaam bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC en coördinator richtlijnen bij de NVAB, was dinsdag 6 november 2018 te zien in Nieuwsuur over de gezondheidsrisico’s van nachtwerk en de mogelijke preventiemaatregelen: ‘Nachtwerk is een middel met veel bijwerkingen. We zien dat mensen die langdurig nachtwerk verrichten meer kans hebben op het krijgen van diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen en slaapproblemen’.
De 28e Heijermanslezing staat in het teken van ‘gevaarlijke stoffen’. Het ministerie van SZW besteedt dit jaar met voorlichting, websites en tools voor werkgevers en werkenden aandacht aan dit onderwerp. Blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen komt in Nederland op veel werkplekken voor. Zie programma en inschrijfformulier..
Niet alleen minder roken, drinken en lichaamsgewicht zorgen voor preventie van ziekten maar ook gezonder werk in Nederland kan een verschil maken. Het NCvB schat dat 15-25% van de tennisellebogen door zwaar werk komt en 6% van het gehoorverlies door lawaai op het werk. Benieuwd wat deze cijfers zijn voor bijvoorbeeld burnout, COPD, irritatieve contact dermatitis en lage rugklachten? Lees het gratis artikel.
Werknemers in beroepen met een lagere sociaal economische positie (SEP) hebben bijna drie keer zo vaak een beroepsziekte. In 2017 zijn 4.619 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie.
Dit concludeert Trouw in haar artikel over het Beroepsziekten in Cijfers 2018. In het interview met voorzitter van de NVAB GertJan Beens stelt hij dat het aantal beroepsziektemeldingen omhoog kan: “Dat is ook onze plicht”.
Meer lezen: Trouw.nl. Ook het Financieel Dagblad besteedt aandacht aan Beroepsziekten in Cijfers 2018 ‘Opgebrand door hoge werkdruk’.
Informatie voor alle deelnemers aan het Peilstation Intensief Melden
In 2019 wordt er weer een geaccrediteerde workshop georganiseerd. De workshop wordt gegeven in Amsterdam, Eindhoven en Zwolle. De duur van de bijeenkomsten is steeds een dagdeel (4 uur netto scholing).