Arbodienst in de frontlinie bij nieuwe gevaren

Wat hebben containers, reizigers en autobanden gemeen? Steeds vaker reizen tijgermuggen mee. Waakzame Arbodiensten kunnen bijdragen aan het voorkómen van toekomstige uitbraken van ernstige infectieziekten.

Werknemers staan voor sommige infectieziekten in de frontlinie. Dat komt omdat ze geregeld met sommige soorten nieuwe belasting als eerste te maken hebben.
Bij de import van Luckey Bamboo kwamen ook tijgermuggen mee, die werknemers in de kassen van het Westland aanvielen. Een onterecht gebleken vertrouwen in vrijblijvende afspraken tussen overheid en werkgevers (convenanten) maakt dat er nog steeds tijgermuggen in het Westland rondvliegen.
 
Mogelijk dat waakzame Arbodiensten door het blijven ijveren voor een open spreekuur , een zorgvuldige ziekteverzuimbegeleiding en een adequate RI&E, een bijdrage kunnen leveren aan de preventie van toekomstige uitbraken van ernstige infectieziekten in Nederland als dengue, gele koorts, chikununya en nog vele andere door vectoren overgedragen ziekten. Bronnen zijn hierbij de tijgermug en andere exotische muggen die steeds vaker via containers, autobanden, vrachtvervoer en bijvoorbeeld bamboeplantjes in water of gel worden aangevoerd. Ook zakelijke reizigers moeten goed voorgelicht worden over mogelijke gevaren voortkomend uit muggenbeten.

Muggendeskundige Bart Knols schreef het zeer instructieve boek ‘Mug, de fascinerende wereld van volksvijand nr. 1’ waarin u de nodige achtergrond informatie kunt vinden over zowel soorten ziekten, bronnen, als een effectieve preventieve aanpak. ISBN 978 90 468 06548