Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 31-05-2004 - 15:10

(31-5-2004) Tandtechnici blijken steeds vaker allergisch voor materialen die in hun beroep worden gebruikt. Lang bleef de toename van klachten onverklaard, maar nu blijkt dat het gaat om allergische huidreacties voor met name plastics.

Om deze klachten te voorkomen pleit Thomas Rustemeyer - die op 28 mei promoveerde aan de VU medisch centrum in Amsterdam - voor preventie met beschermende handschoenen en beperkt-contacttechnieken.

De laatste jaren is het aantal tandtechnici met beroepsgebonden huidaandoeningen sterk toegenomen. Meestal ontstonden aan de vingers en vingertoppen sterk eczemateuze afwijkingen die het verder werken onmogelijk maakten. Uit onderzoek blijkt dat bij circa tweederde van de onderzochte tandtechnici de diagnose allergisch contacteczeem kan worden gesteld. Eenderde heeft last van een irritant contacteczeem; eczeem door overbelasting van de huid.

Allergologisch onderzoek geeft als resultaat dat 74% van de technici met een allergisch contacteczeem overgevoelig is voor methacrylaat kunststoffen, zoals HEMA. In de tandheelkunde gebruikt voor het vervaardigen van voorbeeld prothesen.

Uit proefdieronderzoek blijkt nu dat toevoegen van HEMA aan diervoeding bescherming oplevert voor de contact-overgevoeligheid voor alle geteste methacrylaten. Dit geeft nieuwe mogelijkheden om beroepsgebonden contactallergie te voorkomen. Naar de humane toepassing van deze resultaten wordt verder onderzoek gedaan.

Bron:persbericht VU medisch centrum 26 mei 2004