Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 06-06-2008 - 14:04

Het RIVM stelt dat door demografische ontwikkelingen de verwachting is dat het absolute aantal personen met artrose tussen 2000 en 2020 met 38% zal stijgen.

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten sprak in het Signaleringsrapport van 2004 uit dat de arbeidsgerelateerdheid van artrose van knie en heup voor uitval uit en terugkeer naar werk in het komende decennium steeds belangrijker wordt. Dit komt onder andere doordat werknemers op latere leeftijd zullen stoppen met werken, en door de verwachte toename van zwaarlijvigheid en de aanwezigheid van risicofactoren in het werk voor deze aandoeningen.

Daarom is een registratierichtlijn voor artrose van de knie en de heup ontwikkeld. De registratierichtlijn voor de knie (D005) was al beschikbaar. Recent is de registratierichtlijn voor artrose van de heup (D008) geaccordeerd en beschikbaar op www.beroepsziekten.nl, knop 'registratierichtlijnen'. De richtlijn is onder andere gebaseerd op een literatuurstudie van de bewegingswetenschapper Lucinda de Graaf. De volgende blootstellingcriteria zijn geformuleerd voor het melden van artrose van de heup als beroepsziekte:

1.  Tillen: minimaal 10 jaar, > 10 kg > 10 keer per week, of
2.  Werken als boer: minimaal 10 jaar minimaal 4 dagen per week, of
3.  Werken als bouwvakker: minimaal 10 jaar minimaal 4 dagen per week

pdf Richtlijn artrose van de heup (coxartrose)