Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 10-10-2006 - 14:09

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten brengt jaarlijks het Signaleringsrapport Beroepsziekten uit in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Persbericht (5 oktober 2006)

Arbozorg rond zwangerschap ook op man richten

De combinatie hoge werkdruk, weinig regelmogelijkheden en een werkweek van 32 uur of langer tijdens het eerste trimester van de zwangerschap verhoogt het risico op een baby met een laag geboortegewicht. Dit blijkt uit het Signaleringsrapport Beroepsziekten 2006 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), dat is gevestigd in het AMC. Het centrum meent dat bij een zwangerschapswens niet alleen het werk van de vrouw maar ook de risico's van het werk van de man aan de orde moeten komen op het spreekuur van de huisarts of bedrijfsarts. Blootstelling van de vader aan oplosmiddelen, pesticiden, metalen of straling vóór de conceptie of tijdens de zwangerschap, kunnen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid of de zwangerschapsuitkomst. Het Signaleringsrapport is aangeboden aan de heer H.A.L. van Hoof, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het rapport vraagt het NCvB meer aandacht voor Arbozorg tijdens beroepsopleidingen. Leerlingen, studenten en stagiaires krijgen vaak niet dezelfde arbeidsbescherming als werkenden terwijl ze waarschijnlijk door onervarenheid een groter risico lopen. Zo is het aantal werkgerelateerde luchtwegklachten in beroepsopleidingen relatief hoog en is voor leerlingen in de verzorging en verpleging vaccinatie voor hepatitis B lang niet altijd geregeld.

De dalende trend in het aantal meldingen van beroepsziekten door verbeterde arbeidsomstandigheden zet door. Toch signaleert het NCvB aan de onderkant van de arbeidsmarkt ernstige beroepsziekten door arbeidsomstandigheden die, gelet op de huidige regelgeving, niet meer voor zouden mogen komen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om klachten door bepaalde schoonmaak- en spuitwerkzaamheden.
Verder ontbreekt het in veel bedrijven en organisaties nog steeds aan beleid voor intimidatie en geweld terwijl inmiddels wetenschappelijk is bewezen dat een zero tolerance essentieel is voor succesvolle preventie.

Het NCvB benadrukt in zijn rapport het belang van een laagdrempelige toegang tot de bedrijfsarts. De meeste beroepsziekten constateert de bedrijfsarts tijdens het verzuimspreekuur (39%) en het periodiek onderzoek (38%). Tijdens het open arbeidsomstandighedenspreekuur wordt 17% gesignaleerd. Met de daling van het verzuim neemt het belang toe van het open spreekuur en het periodiek medisch onderzoek als bron voor opsporing van beroepsziekten.

Het NCvB signaleert als positieve tendens een verdere daling van RSI, al blijft deze aandoening de meest gemelde beroepsziekte. Ook het aantal meldingen van huidaandoeningen daalde in 2005, mede door succesvolle maatregelen in ziekenhuizen en de kappersbranche.
Op het gebied van preventie vraagt het NCvB extra aandacht voor ouderdomsziekten van het oog. Door de vergrijzing zullen ouderdomsziekten zoals netvliesdegeneratie en staar vaker voorkomen. Arbeidsgebonden factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan en verdienen in het kader van preventie dan ook aandacht.

Het NCvB brengt jaarlijks het Signaleringsrapport Beroepsziekten uit in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gegevens zijn gebaseerd op zo'n 6.000 meldingen van de Arbodiensten en individuele bedrijfsartsen, die verplicht zijn beroepsziekten te melden aan het NCvB. Het rapport geeft per branche een overzicht van de gemelde beroepsziekten. Daarnaast worden trends beschreven binnen beroepsziekten en zogenaamde alerts, zaken die volgens het NCvB hoge prioriteit moeten krijgen bij professionals in de Arbopraktijk, werkgevers, werknemersorganisaties en overheid.

Download hier het Signaleringsrapport Beroepsziekten 2006

Indien u vragen heeft over dit rapport kunt u uw vraag stellen via de helpdesk van het NCvB. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het NCvB (020-5665387).

Reactie in Frankrijk (Eurogip) op dit rapport.

Tags