Van musicus tot boer: werkstress bij 24 beroepen

Van musici tot brandweerlieden, van boeren tot tandartsen. In het 'Handbook of Stress in the Occupations' wordt het vóórkomen van en omgaan met aan stress gerelateerde aandoeningen voor 24 beroepen en beroepsgroepen beschreven.

Onbeschoft gedrag en pesten binnen de zorg, foutloos werken in de operatiekamer, burnout bij psychiaters, stress in de sociale werkplaats, preventie van aan werkstress gerelateerde klachten bij brandweerlieden, stress binnen de olie-industrie, op de beursvloer, in het commercieel vervoer, bij non-profit organisaties. Stress bij tandartsen, leraren, hulpdiensten, gevangenisbewaarders, vissers, ondernemers, boeren, musici en sportofficials.
Het vormt een greep uit de beroepen die worden beschreven in het 'Handbook of Stress in the Occupations'. Voor 24 beroepen en beroepsgroepen beschrijven toonaangevende auteurs de huidige wetenschappelijke kennis over het voorkomen van stress en aan stress gerelateerde aandoeningen inclusief de mogelijke preventieve maatregelen en interventies. Het hoofdstuk over brandweerlieden is van Nederlandse hand. Het boek is van waarde voor een ieder die zich wil verdiepen in de aan stress gerelateerde problematiek in verschillende beroepen.

Handbook of Stress in the Occupations. Langan-Fox J, Cooper CL. 2011. Edward Elgar. ISBN 978 0 85793 114 6

//