Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij de Gezondheidsraad verschenen twee adviezen. Een over repeterende handelingen tijdens werk. En een over beeldschermwerk.

Repeterende handelingen tijdens werk. Risico's voor de gezondheid

Fysieke belasting is een van de grootste risico’s voor de gezondheid van werknemers in Nederland. Een veel voorkomende vorm van belasting is het herhaald uitvoeren van dezelfde beweging. Dit kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. De vraag is dan ook of er een veilige ondergrens is waar beneden bij repeterende handelingen geen klachten of aandoeningen optreden. De Gezondheidsraad heeft zich hierover gebogen, beeldschermwerk daarbij buiten beschouwing latend. De conclusie is dat er zeker bewijs is voor nadelige gevolgen, met name aan de gewrichten van schouders, ellebogen, polsen en handen, maar dat een veilige ondergrens niet te bepalen valt.

Beeld​schermwerken

Miljoenen werknemers gebruiken regelmatig een computer op hun werk, gemiddeld 3,8 uur per dag. Ook privé zitten mensen veel achter de computer. Een op de drie Nederlanders heeft regelmatig of langdurig klachten aan arm, pols, hand, schouder of nek. Het is niet mogelijk aan te geven hoe lang iemand achter een beeldscherm kan werken zonder dat hij klachten krijgt. Wel is een schatting te maken van de mate waarin beeldschermwerk het risico op klachten vergroot. Zo verhoogt 30 uur muisgebruik per week per 100 werknemers jaarlijks het aantal mensen dat nekklachten krijgt met 8, het aantal mensen dat schouderklachten krijgt met 13 en het aantal mensen dat hand-armklachten oploopt met 17. De risicoberekening kan gebruikt worden als uitgangspunt voor het opstellen van een grenswaarde. Dit vraagt om een beleidsmatige keuze welk risico aanvaardbaar is.

Gezondheidsraad. Repeterende handelingen tijdens werk. Risico’s voor de gezondheid. Den Haag: Gezondheidsraad, 2013; publicatienr. 2013/05. ISBN  978-90-5549-948-9

Gezondheidsraad. Beeldschermwerken. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/38. ISBN  978-90-5549-930-4