NCvB Nieuws

Nieuwsbrief | december 2009


VERSCHENEN
Beroepsziekten in cijfers 2009: veel klachten van knie en heup

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat voeren de ranglijst van beroepsziekten in 2008 aan met 42 procent. Ze worden gevolgd door gehooraandoeningen (34 procent) en psychische aandoeningen (17 procent). Dit blijkt uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2009 van het NCvB.

Lees verder »
NIEUWS
Arbodienst in de frontline bij nieuwe gevaren

Wat hebben containers, reizigers en autobanden gemeen? Steeds vaker reizen tijgermuggen mee. Waakzame Arbodiensten kunnen bijdragen aan het voorkómen van toekomstige uitbraken van ernstige infectieziekten.

Lees verder »
NIEUWS
Nieuwe ILO-lijst beroepsziekten opgesteld

De internationale arbeidsorganisatie (ILO) heeft een nieuwe lijst van beroepsziekten opgesteld. Naar verwachting wordt het besluit tot invoering van deze lijst in maart 2010 genomen.

Lees verder »
VERSCHENEN
Pleidooi voor herinvoering risque professionnel in Nederland

Nederland houdt zich niet aan internationale verdragen. Door terug te keren naar een risque professionnel stelsel, zou Nederland weer voldoen aan het ILO-verdrag 121. Tot deze conclusies komt Yvonne Waterman in haar dissertatie ‘De aansprakelijkheid van de werkgever voor arbeidsongevallen en beroepsziekten’ waarop zij 13 november promoveerde.

Lees verder »
AANKONDIGING
Medische en sociale gevolgen van hepatitis: 21 januari 2010

Donderdag 21 januari is het programma van de landelijke hepatitisweek gericht op Arboprofessionals. Hepatitis B en C kunnen door het werk worden veroorzaakt en hebben vaak ingrijpende consequenties voor het werk.

Lees verder »
VERSLAG
Nascholing Peilstation Intensief Melden druk bezocht

Maar liefst 136 van de 180 deelnemers aan het Peilstation Intensief Melden (PIM) bezocht dit voorjaar een workshop, 81 artsen woonden de plenaire bijeenkomst van 6 november bij.

Lees verder »
VERSCHENEN
Zuurstoftekort met dodelijke afloop bij bulktransport van hout

In twee jaar tijd deden zich in Zweedse havens vijf dodelijke gevallen en diverse incidenten voor bij het lossen van bulkcarriers met houtsnippers en blokken/stammen hout. Dit vormde de aanleiding tot arbeidshygiënisch en microbiologisch onderzoek.

Lees verder »
CASE
De dopduim

Een laborant meldt zich spontaan op het arbeidsomstandighedenspreekuur van de bedrijfsarts met pijn- en bewegingsklachten van de rechterduim. De laborant was sinds een aantal weken bezig met het testen van de kwaliteit van een nieuwe werkmethode.

Lees verder »
© Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)
Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam

beroepsziekten.nl