Overslaan en naar de inhoud gaan

De huidige protocollen en richtlijnen bieden artsen te weinig handvatten om te beoordelen wanneer en in welke mate patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) na langdurig verzuim weer aan het werk kunnen. Dat stelt Kristel Weerdesteijn in haar proefschrift ‘Work-related functioning among long-term sick-listed workers with persistent subjective health complaints’.

Uit het onderzoek waarop Kirstel Weedesteijn donderdag 3 februari promoveerde wordt duidelijk dat huisartsen, psychiaters, verzekeringsartsen, bedrijfsartsen en revalidatieartsen voor een groot deel consensus bereiken over de werkgerelateerde functionele mogelijkheden van langdurig verzuimende werknemers met ALK. Daarentegen lukte het de artsen die vier casussen voorgelegd kregen niet om consensus te bereiken als het gaat over het aantal werkuren dat een persoon met ALK zou kunnen werken

De huidige richtlijnen op het gebied van re-integratie en interventies zijn volgens Weerdesteijn te biomedisch georiënteerd. Hierdoor houden artsen vaak onvoldoende rekening met psychosociale aspecten. Patiënten zouden beter passende adviezen kunnen ontvangen, waardoor de re-integratie soepeler kan verlopen.

Het proefschrift vindt u hier.