Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoekresultaten 1 - 5 van 5

Met de toename van het thuiswerken door corona heeft een toenemend aantal werknemers te maken met het vervagen van grenzen tussen werk en privé. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot het gevoel altijd snel te moeten reageren op digitale berichten (telepressure).  In de coronaperiode zijn tot half februari 34 meldingen van beroepsziekten geregistreerd met thuiswerken als risicofactor. 

Nieuws-item -

COVID-19 heeft het werken voor een groot deel van de beroepsbevolking tijdelijk of blijvend veranderd. Dit brengt nieuwe vraagstukken met zich mee over gezond en vitaal werken. Veel mensen ervaren door het thuiswerken spanningsklachten, zo blijkt op het spreekuur van bedrijfsartsen. Diverse organisaties komen met tips om het thuiswerken gezond te houden.

Nieuws-item -

De wijze waarop slechthorenden en hun (werk)omgeving omgaan met auditieve beperkingen blijkt een kritische succesfactor te zijn. Dit was een van de belangrijke boodschappen tijdens de laatste Heijermanslezing, gehouden op 18 november 2016. Thema was de preventie van beroepsslechthorendheid en het functioneren met hoorproblemen. Sprekers uit de praktijk vulden elkaar aan met voorbeelden van oorzaken, gevolgen en mogelijkheden om bedrijven en werkenden te ondersteunen.

Nieuws-item -

In de paprika-industrie is beroepsallergie, veroorzaakt door hoge en chronische blootstelling aan paprikapollen, een omvangrijk probleem. Als gevolg daarvan hebben tuinders een duidelijk verminderde kwaliteit van leven. Dit stelt Giséle Groenewoud in haar proefschrift (Erasmus Universiteit Rotterdam) Beroepsallergie in de glas- en tuinbouw.

Nieuws-item -

Veel bakkers krijgen gezondheidsklachten door het inademen van meelstof.  Bakkersastma is in Nederland de meest gerapporteerde vorm van beroepsastma.

Uit enkele jaren geleden uitgevoerd onderzoek bij werknemers in bakkerijen en meelfabrieken is gebleken dat verschijnselen van beroepsastma bij 11.5% en beroepsgebonden neusklachten bij 18.7% van de werknemers voorkomen. Ruim 25% van de werknemers heeft allergische antistoffen ( IgE) tegen tarwe.

Nieuws-item -