Overslaan en naar de inhoud gaan

Een werknemer in de tuinbouw heeft de ziekte van Parkinson. Ligt de oorzaak in het vroegere werken met Roundup?

Een bedrijfsarts wil een 62-jarige werknemer melden aan het NCvB. De diagnose luidt waarschijnlijk ziekte van Parkinson (recente diagnose) en de werknemer heeft in verleden veel met glyfosaat gewerkt.

Hij werkte in de tuinbouw om onkruid te verdelgen met glyfosaat in oplossing; ook wel Roundup® genoemd. Roundup Ready to Use® dringt via de bladeren in de plant en vernietigt snel het onkruid tot in de wortel, waardoor het onkruid niet meer terugkomt. De werkzame stoffen zijn: 7,2 g/l glyfosaat (0,7% m/m), 10,2 g/l pelargonzuur (1% m/m). Hij werkte met de -Roundup-hand-trek-spuit-5l, (5 liter voor 150 m2 oppervlak).

Hij werkte tien jaar lang - van zijn 41e tot zijn 51e - gemiddeld drie dagen per week met glyfosaat; 6 x 5= 30 liter per week. Ook gebruikte hij na de oogsttijd gedurende twee weken dagelijks (50-60 l/week) om resistente onkruiden aan te pakken.

Hij heeft nooit klachten gehad.

Glyfosaat wordt door het IARC als waarschijnlijk kankerverwekkend beschouwd (groep 2A) en tevens kan het longfibrose geven bij chronisch gebruik.

Deze werknemer vraagt zich af of de blootstelling van destijds bij hem nu de ziekte van Parkinson heeft veroorzaakt. Kan er bewezen worden of blootstelling destijds gerelateerd is aan zijn huidige ziekte?

Op dit moment is het onderzoek naar de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson nog niet zover gevorderd dat er op individueel niveau een uitspraak kan worden gedaan over de relatie tussen de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en het krijgen van deze ziekte. Het blijft bij epidemiologische verbanden. Dus in overwegende mate het ontstaan van de ziekte van Parkinson toeschrijven aan de beroepsmatige pesticiden blootstelling is in het algemeen nog niet mogelijk. Een dergelijke uitspraak is in sommige gevallen wel mogelijk wanneer er sprake is van Manganisme, een parkinsonisme beeld bij blootstelling aan mangaan houdende pesticiden, zoals Mancozeb en Maneb of blootstelling aan respirabel industrieel mangaanstof. Bedrijfsartsen mogen werknemers met beroepsmatige blootstelling aan pesticiden en de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen gewoon blijven melden aan het NCvB. Het beste is om dit soort gevallen te melden via Signaal (bij het NCvB. De experts van het NCvB kunnen dan de casus uitzoeken samen met de bedrijfsarts.