Overslaan en naar de inhoud gaan

Statistiek introductie

Door middel van het Nationale Registratiesysteem Beroepsziekten en een aantal peilstations worden bij het NCvB meldingen van beroepsziekten geregistreerd. Deze cijfers worden gebruikt voor onder andere het verbeteren van kennis en inzicht in het vóórkomen en preventie van beroepsziekten. Jaarlijks worden cijfers met betrekking tot beroepsziekten gepubliceerd in het rapport Beroepsziekten in Cijfers (Beroepsziekten in Cijfers is sinds 2008 de nieuwe naam voor het vroegere Signaleringsrapport). Als aanvulling daarop worden ook cijfers op deze site gepubliceerd. De cijfers worden hier onderverdeeld in verschillende categorieën.

Onder de titel NCvB-statistiek staan cijfers uit de Nationale Registratie Beroepsziekten. Dit zijn meldingen van beroepsziekten door bedrijfsartsen. De cijfers laten het aantal meldingen per beroepsgroep, sector, diagnosegroep voor verschillende jaren zien.

Onder de links naar websites met statistische gegevens vindt u verschillende directe links naar cijfers van nationale en internationale organisaties die relevant zijn met betrekking tot beroepsziekten en links naar verschillende buitenlandse statistische bureaus.

Jaarlijks komt in het najaar het rapport Beroepsziekten in Cijfers uit. Hierin wordt de interpretatie van de cijfers over het voorafgaande jaar gegeven.