Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 22-11-2016 - 10:00

Van slachtoffer naar aanpak
Met de publicatie ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ wil de Long Alliantie Nederland (LAN) mensen bewust maken van de ernstige gevolgen van blootstelling aan stoffen.

In ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ komen 7 slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Zij vertellen hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen. Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. De Long Alliantie Nederland en het Longfonds gaan in op wat er moet gebeuren om beroepslongziekten te voorkomen. Ademnood is online beschikbaar op www.longalliantie.nl/ademnood.

Dinsdag 29 november 2016 heeft de Long Alliantie Nederland en het Longfonds de petitie ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ aangeboden in de Tweede Kamer. In de petitie wordt gepleit voor een integrale preventieve aanpak om ziekte en dood als gevolg van blootstelling aan stoffen op het werk tegen te gaan. Dat is nodig, want nog steeds sterven er jaarlijks 3700 mensen aan beroepsziekten, waarvan 2000 als gevolg van blootstelling aan stoffen.