Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 26-08-2021 - 15:00

In 2020 hebben de centra van de Arbo Expert Groep Longaandoeningen (AEGL) 27 arbeidsgebonden long- en luchtwegaandoeningen gediagnosticeerd. De meeste patiënten waren mannen, namelijk 24. De AEGL bestaat uit het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), de Polikliniek Mens en Arbeid (PMA) en de afdeling longziekten van het Amsterdam UMC.

Tien bakkers zijn gediagnostiseerd met een allergische rhinitis (8) of immunologische beroepsastma (2) op basis van een allergie voor tarwe, rogge en/of alfa-amylase. Twee onderzoekers werkend met proefdieren hadden een beroepsastma ontwikkeld op basis van een allergie voor muizen en ratten. Ook werd beroepsastma vastgesteld bij een medewerker van een groothandel voor acrylaten. Drie procesoperators uit de keramische industrie zijn gediagnostiseerd met stoflongen/silicose, evenals een productiemedewerker uit een steenstripproductiebedrijf en een lasser. Een andere lasser heeft COPD gekregen door blootstelling op het werk. Een monteur uit de autoschadeherstel had een allergische rhinitis op basis van een allergie voor styreen en isocyanaten. Een medewerker in een cleanroom, een schietinstructeur en een zwembadmedewerker werden gediagnostiseerd met een irritant induced astma/work-exacerbated astma op basis van irriterende stoffen. Een machineoperator en een sterilisatie medewerker kregen de diagnose work-exacerbated astma door stof respectievelijk dampen. Een extrinsieke allergische alveolitis is gediagnostiseerd bij een houtbewerker en een veilingmedewerker door blootstelling aan schimmels.
Het is van belang om alert te zijn op beroepsgebonden longaandoeningen om na goede diagnostiek de juiste preventie- en interventie maatregelen te kunnen nemen.