Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 24-06-2011 - 11:12

Leukemie in de halfgeleiderindustrie, allergisch eczeem door zwemwater, het Aerotoxic Syndrome; het is slechts een greep uit de case-reports die op het congres ´Tracing new occupational diseases` de revu passeerden. Meer dan 100 deelnemers uit 36 landen wisselden kennis uit.

 

Naast de presentaties over methodes om tot kwalitatief betere gegevens over beroepsziekten te komen, waren met name de case-reports interessant.

Het congres vond plaats op 7 en 8 april in Amsterdam en was een initiatief van het Modernet network, een netwerk waarin instituten voor beroepsziekten uit diverse Europese landen samenwerken om de kwaliteit van gegevens over beroepsziekten en de opsporing van nieuwe arbeidsrisico´s te verbeteren.
Meer dan honderd deelnemers uit 36 landen wisselden hun kennis uit. Er waren 55 presentaties en 2 postersessies.
Een greep uit de opbrengst van dit congres:

 • Er is indicatie voor de relatie tussen blootstelling aan zwaar tillen en het optreden van retinaloslating. Verder onderzoek is noodzakelijk.
 • Vanuit Frankrijk werden diversen casestudies gepresenteerd met mogelijk nieuwe causale verbanden tussen exposities en aandoeningen:
  • Extrinsieke allergische alveolitis bij een manicurist na blootstelling aan ethyl methylacrylaat
  • Een cluster van drie gevallen van non Hodgkin lymfoom bij lassers na blootstelling aan dichlootmethaan bevattende spray
  • Precancereuze en cancereuze huidlaesies op de plaats van blootstelling aan epoxyhars
  • Een cluster van drie gevallen van amyotrofische lateraal sclerose (ALS) geassocieerd met bootstelling aan metaalstof bij het poliijsten
  • Een geval van een pulmonaire infectie door Mycobacterium fortuitum bij een huisschilder, mogelijk door contaminatie in een beschimmeld huis.
 • Uiteraard werd aandacht besteed aan de potentiële gevaren voor de gezondheid van werken met synthetische nano-partikels, hoewel de kennis daarover nog vooral berust op dierstudies.
 • Vanuit Zuid Korea werd onderzoek gepresenteerd naar verdachte clusters van leukemie in de halfgeleiderindustrie. De relatie kon niet duidelijk bevestigd, maar ook niet uitgesloten worden.
 • Vanuit het Centrum Huid en Arbeid werd een case report gepresenteerd van een zweminstructrice met allergisch eczeem, wat bleek veroorzaakt te zijn door een additivum van zwembadwater (aluminium chloorhydraat). Betrokkene was gesensibiliseerd geraakt door een incident waarbij eenmalig een hoge dosering van dit additivum aan het water werd toegevoegd.
 • Uit België en Nederland werd de bevinding gemeld van mogelijke effecten van olielekkage in vliegtuigen, het Aerotoxic Syndrome. Neurologische uitvalsverschijnselen, huidklachten,  gastrointestinale, respiratoire en psychische klachten zouden het gevolg kunnen zijn.
 • Vanuit Rotterdam werd de ‘scaffolding shoulder’ gepresenteerd, een paralyse van de m. serratus anterior door zenuwcompressie bij metselaars die zware gewichten (stenen) op hun schouder dragen. Het dragen van een shoulder pad kan deze aandoening voorkomen.

Solitaire cases of clusters in bedrijven zijn vaak de eerste signalen van nieuwe relaties tussen werkgeboden factoren en ziekten. Verder klinisch en epidemiologisch onderzoek is nodig om deze signalen te bevestigen of een mogelijke relatie uit te sluiten alvorens preventieve maatregelen kunnen worden genomen.