Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 04-07-2018 - 14:57

Het NCvB heeft een registratierichtlijn voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) als beroepsziekte uitgebracht. COPD komt veel voor. Hoewel roken gezien wordt als de belangrijkste oorzaak, kan een aanzienlijk deel worden toegeschreven aan beroepsmatige blootstelling.

Bij rokers kan 15% van de COPD worden toegeschreven aan werk en bij niet-rokers 25-45%. Langdurige en hoge blootstelling aan irriterende damp, gas, stof (organisch en anorganisch) en/of rook kan een bijdrage leveren aan het ontstaan van COPD. De update van de richtlijn is gebaseerd op recente systematische literatuurstudies. 

Bij een Odds Ratio (OR) of een Relatief Risico (RR) ≥ 2 wordt aangenomen dat de blootstelling in werk een voldoende individuele bijdrage levert aan het ontstaan van de COPD om te spreken van een beroepsziekte. Bij minder sterke verbanden (1 < OR of RR < 2) is het aannemelijk dat de blootstelling in het werk een bijdrage levert aan het ontstaan van een beroepsziekte.

Literatuuronderzoek bevestigt de bijdrage van blootstelling aan damp, gas, stof en/of rook op het werk aan het ontstaan of verergeren van COPD. Echter, in reviews komt de OR niet boven de 1,4 voor bovengenoemde blootstellingen. Dit impliceert dat onder de aan damp, gas, stof en/of rook blootgestelde werkenden met COPD minder dan de helft van deze ziektegevallen te wijten is aan deze blootstelling. Daarom zal COPD in de meeste gevallen als vermoede beroepsziekte worden gemeld. Het is dan aannemelijk dat de factor werk een overwegende bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van de COPD.

In de registratierichtlijn worden in een tabel voorbeelden gegeven van werkomgevingen en dampen, gassen, stof en rook waarvan een duidelijke relatie met COPD is beschreven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werk in de bouw, schilderwerk, lassen, mijnbouw, landbouw, veeteelt of de chemische industrie.

COPD kan worden gemeld met Cascode R669. 

Link naar de registratierichtlijn COPD