Schouderaandoening ACHP niet alleen bij sporters

De vingers koud, bleek of blauw? Werk met een krachtige bovenhandse beweging? Let op een aneurysma van de Arteria circumflexa humeri posterior (ACHP) als oorzaak. Een aandoening die zich niet beperkt tot sporters.

In 1993 was professor Reekers de eerste die een traumatische verwijding van de Arteria circumflexa humeri posterior (ACHP) beschreef bij een volleyballer en een causaal verband suggereerde. Vijftien jaar later, tussen 2008 en 2010, presenteerden zes mannelijke topvolleyballers zich in het AMC met zuurstoftekort in de vingers van de slaghand als gevolg van kleine bloedpropjes in de slagaderen van deze vingers. Deze trombo-embolieën waren ontstaan in een slagader in de dominante schouder, de ACHP.

Bij de volleyballers was de ACHP verwijd en in deze verwijding zat een bloedprop die het bloedvat afsloot (figuur 1). Na operatieve afbinding van het bloedvat en drie tot vier maanden revalideren keerden de volleyballers terug op hun oorspronkelijke niveau.

De aandoening is als mogelijk nieuwe beroepsziekte gemeld in Signaal (www.signaal.info). Een recente literatuurstudie laat zien dat niet alleen top-volleyballers of andere sporters met een krachtige bovenhandse beweging (honkbalpitchers of tennissers) risico lopen op deze aandoening,  maar ook monteurs. De aandoening is door een ervaren vaatlaborant eenvoudig en snel te diagnosticeren met een nieuw echo-protocol. Op basis van deze resultaten en symptomen is een risicoprofiel en een beleid beschikbaar.  Op 1 april promoveert AMC arts-onderzoeker Daan van de Pol op dit onderwerp met zijn proefschrift getiteld ‘Spike the PCHA. Overuse injury of the Posterior Circumflex Humeral Artery in elite volleyball.’ (www.spikestudy.com).

  • Beers L. Posterior circumflex humeral artery injury, a systematic review on risk factors in work and sports. Bachelor thesis Geneeskunde 2014-2015 UvA/AMC.
  • Reekers JA, den Hartog BM, Kuyper CF, Kromhout JG, Peeters FL. Traumatic aneurysm of the posterior circumflex humeral artery: a volleyball player's disease?. J VASC INTERV RADIOL 1993;4 (3):405-408.
  • Van de Pol D, Kuijer PPFM, Langenhorst T, Maas M, High Prevalence of Self-Reported Symptoms of Digital Ischemia in Elite Male Volleyball Players in the Netherlands A Cross-Sectional National Survey. AM J SPORT MED 2012;40 (10):2296-2302

Figuur 1. De pijl wijst naar een verstopte ACHP (Van de Pol e.a. 2012)