Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 26-09-2019 - 15:31

Ook als tinnitus geen beroepsziekte is, kunnen de klachten wel degelijk werkgerelateerd zijn. Zo kan spanning op het werk de last doen toenemen. Interventie op de werkvloer is dan op zijn plaats.

Tinnitus kan worden gemeld als beroepsziekte als de tinnitus last ernstig genoeg is en de blootstelling in het werk voldoet aan de criteria volgens de registratierichtlijn B002 (Tinnitus door beroepsmatige blootstelling aan lawaai of ototoxische stoffen).

In de praktijk zien bedrijfsartsen op het spreekuur dat de last van tinnitus onder invloed staat van ervaren spanningen, bijvoorbeeld op het werk.
Een voorbeeld: op de  polikliniek mens en arbeid zien we vaak werknemers met tinnitus die op kantoor werken en melden dat de last van tinnitus tijdens rust of vakantie dragelijk zijn, maar dat ze de grip dreigen te verliezen als ze aan het werk zijn. Vooral bij thuiskomst moeten ze dan met rust worden gelaten en de slaapkwaliteit is door de tinnitus last verstoord. Oververmoeidheid is dan de hoofdklacht. Werkfactoren die met de toename van de last te maken hebben zijn bijvoorbeeld moeite met concentreren in rumoer (kantoortuinen zijn berucht) en inspannende mentale taken zonder goede pauzes ertussen. Risicofactoren die kunnen bijdragen aan overspanning of depressie, zijn ook gerelateerd aan de toename van de tinnitus last (zie registratierichtlijnen E002 en E003).

In principiële zin is er dus geen sprake van een beroepsziekte maar de tinnitus is in de waargenomen gevallen wel werkgerelateerd en interventie in de werksituatie is wel aangewezen.