Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 16-01-2014 - 14:00

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) heeft tussen 2000 en 2011 in totaal 38 meldingen gekregen van bakkers in Nederland die asbestkanker hebben opgelopen.

Door: NU.nl/ANP/Novum

Dat meldt Zembla dinsdag (14-01-2014).

Het tv-programma onthulde vorige week dat bij het Nederlandse bakkerijbedrijf Bakkersland in de afgelopen twee jaar zeker drie keer asbest is vrijgekomen uit broodovens.
Zeker in één geval kwam het asbest ook op het brood. Klinisch arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (AMC) stelt tegenover Zembla dat de cijfers aantonen dat het werken met de broodovens gevaarlijk is.

Onzichtbare vezels
Van der Laan: "Duidelijk is dat bakkers bij het werk met verouderde ovens asbest kunnen inademen. Als er al zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen ook veel onzichtbare vezels in de lucht vrij. En bij het inspannend werk in de hitte van een bakkerij is het ademminuutvolume veel hoger dan normaal, waardoor meer deeltjes per minuut worden ingeademd."

Het grootste bakkerijbedrijf van het land stelde in een reactie dat werknemers geen gevaar lopen door het werk met de verouderde ovens waarin nog asbest is verwerkt.
Van der Laan spreekt dat tegen: "De gezondheidsschade door werk met deze oude ovens wordt, zonder teken van compassie, afgewenteld op de werknemers. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral", aldus Van der Laan.

Asbestkanker, ook wel bekend als mesothelioom en borstvlieskanker, is een zeldzame, ongeneeslijke aandoening. Behandeling richt zich vooral op pijnbestrijding.

Asbestslachtoffers
Het Instituut Asbestslachtoffers zegt dat drie bakkers met asbestkanker beweren tijdens hun werk in de broodindustrie aan asbest te zijn blootgesteld.
Daarnaast zijn er 28 kankerpatiënten die tijdens hun werk als bakker mogelijk zijn blootgesteld aan asbest, maar dat weten zij niet zeker. Dat meldt het Instituut Asbestslachtoffers dinsdag in een reactie op het bericht van Zembla.

Een woordvoerder van het instituut kon niet direct zeggen of werknemers in de broodindustrie vaker slachtoffer worden van asbestdeeltjes dan werknemers in andere sectoren. Zembla meldde dinsdagochtend dat tussen 2000 en 2011 38 bakkers zich bij het instituut hebben gemeld omdat ze asbestkanker hadden opgelopen.

Volgens het instituut werd echter de periode van 2005 tot en met 2012 bedoeld en ging het om 38 dienstverbanden van in totaal 31 mensen. Van hen zeggen er slechts drie met zekerheid in contact te hebben gestaan met asbest.

Door: NU.nl/ANP/Novum