Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziek door chemische stoffen

Door redactie op 30-04-2019 - 11:35

Voor een aantal chemische stoffen of groepen stoffen heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten factsheets opgesteld waarin uitgebreid wordt ingegaan op de gezondheidseffecten. De website bevat inmiddels overzichten over zeswaardig chroom, endotoxinen, isocyanaten en pesticiden.

Ziek door Endotoxinen

Endotoxinen zijn een onderdeel van de buitenmembraan van Gram-negatieve bacteriën en zogenaamde cyanobacteriën of blauwalgen. Endotoxinen komen vrij bij het afsterven van deze organismen. Endotoxinen bestaan uit een lipopolysaccharide (LPS) molecuul, dat bestaat uit polysaccharide ketens verbonden met een lipide deel. Het lipide deel, het Lipide A, bestaat uit een lange keten vetzuren. Het lipide A-deel is verantwoordelijk voor de toxische effecten van endotoxine.

Ziek door Isocyanaten

Wat zijn isocyanaten? Hoe kun je aan isocyanaten worden blootgesteld? Welke effecten op de gezondheid kunnen isocyanaten hebben? Hoe kunnen we blootstelling aan isocyanaten karakteriseren en beheersen? Welke wetgeving is van toepassing en waar kan ik betrouwbare informatie vinden?

Deze en andere vragen worden in een TOXFaq1 beantwoord. Isocyanaten zijn stoffen waar veel over bekend is, maar de toxicologische literatuur is vaak moeilijk toegankelijk. In deze TOXFAQ worden veel vragen (FAQ’s, frequently asked questions) behandeld.

Drie nieuwe factsheets over gezondheidseffecten van chemische stoffen

Door redactie op 11-02-2019 - 14:06

In 2018 heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten drie factsheets over gezondheidseffecten van chemische stoffen opgesteld: endotoxinen, isocyanaten en pesticiden. De opzet is gelijk aan het in 2014 gepubliceerde overzicht over chroom: “Ziek door zeswaardig chroom”. De factsheets behandelen per stof of groep van stoffen de volgende vragen: Lees verder..

Ziek door Pesticiden

Wat zijn pesticiden? Hoe kun je aan pesticiden worden blootgesteld? Welke effecten op de gezondheid kunnen pesticiden hebben? Hoe kunnen we blootstelling aan pesticiden karakteriseren en beheersen? Welke wetgeving is van toepassing en waar kan ik betrouwbare informatie vinden?

Deze en andere vragen worden in een TOXFaq1 beantwoord. Pesticiden zijn stoffen waar veel over bekend is, maar de toxicologische literatuur is vaak moeilijk toegankelijk. In deze TOXFAQ worden veel vragen (FAQ’s, frequently asked questions) behandeld.

Abonneer op Factsheets