Overslaan en naar de inhoud gaan

Een wolk oranje verf die zich in het water verspreidt siert de omslag van het deze zomer verschenen Beroepsziekten in cijfers 2022. Grafisch ontwerper Philip Stroomberg: ‘Deze bijzondere foto, gemaakt door Tara Moore, vraagt op een esthetische wijze aandacht voor de problematiek rond het gebruik van oplosmiddelen en staat tegelijk in algemene zin symbool voor arbeid en gezondheid.’

‘Het ontwerpproces begint al direct tijdens het overleg met de redactie als de belangrijkste ontwikkelingen op het vlak van arbeid en gezondheid ter sprake komen’, vertelt Stroomberg. ‘In de afgelopen periode was dat onder meer de schadelijke werking van oplosmiddelen, zoals gebruikt door werknemers in de bouw en industrie.’

De kleurige verfwolk met de stevige zwarte letters eroverheen geven het omslag een opvallend en uniek karakter. Stroomberg: ‘Tegelijkertijd past dit omslag uitstekend in de publicatiereeks waar we in 2008 mee gestart zijn.’

Ook voor het binnenwerk van de publicatie stelt Stroomberg ieder jaar een unieke signaalkleur voor, passend in de reeks en aansluitend bij, of juist contrasterend met, het omslag. De heldere infographics die ieder hoofdstuk illustreren komen hierop duidelijk uit.

‘Het gekozen lettertype en de zetwijze van de titel op de voorzijde en de rug zijn zeer bepalend voor het uiterlijk van de reeks en geven deze een grote herkenbaarheid. De publicaties zijn zo niet alleen in de boekenkast gemakkelijk te vinden, ook verkleind op een beeldscherm zijn ze uitermate herkenbaar.’

Het binnenwerk was altijd al gedrukt op FSC gecertificeerd papier. Omdat gebleken is dat gelamineerde materialen niet goed gerecycled kunnen worden, hebben we in 2020 gekozen voor een karton dat ongelamineerd uitstekend als omslagmateriaal toepasbaar is.

Bijkomende voordelen, naast het milieuvoordeel, zijn de heldere uitstraling en een hoge tactiele waarde.’

Covid-19 meest gemelde beroepsziekte

In ‘Beroepsziekten in Cijfers 2022’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Public and Occupational Health, Amsterdam UMC, valt te lezen dat in 2021 covid-19 ervoor zorgde dat de meest gemelde beroepsziekten infectieziekten en luchtwegaandoeningen zijn. Het gaat naar schatting om 88 meldingen per 100.000 werknemers.
Ook overspanning en burn-out en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat komen veel voor. De cijfers zijn het hoogst in de branches water- en afvalbeheer, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, industrie, energievoorziening, en informatie en communicatie.

In 2021 zijn 1.866 covid-19 beroepsziekten gemeld. De covid-19 meldingen kwamen vooral uit de gezondheidszorg, ambulancediensten, onderwijs, brandweer, detailhandel en weg- en personenvervoer.

In totaal hebben 750 bedrijfsartsen 4.520 beroepsziekten gemeld aan de Nationale Registratie. De meeste beroepsziekten werden vastgesteld tijdens de verzuimbegeleiding en het arbeidsgezondheidskundig spreekuur. Werkenden met een vastgestelde beroepsziekte kregen vooral preventieve adviezen op het gebied van behandeling of therapie, organisatie of gedrag. Bij een beperkt deel van de meldingen is werkplekonderzoek uitgevoerd.

Beroepsziekten in Cijfers 2022 is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport geeft een overzicht van het aantal geregistreerde beroepsziekten, de aard ervan en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.