Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vrouwelijke asbestslachtoffers rond asbestcementfabriek

Door redactie op 31-08-2004 - 14:27

(31-8) Bij vijf vrouwen in de buurt van een asbestcementfabriek werd mesothelioom vastgesteld.

Lex Burdorf en anderen beschrijven deze gevallen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 augustus 2004.

De vrouwen woonden rond Goor in het Hof van Twente. In de nabijheid van hun woningen werden in de periode 1950-1970 paden en wegen met asbest verhard. Inademing van het stof hiervan is hen fataal geworden. De leeftijd bij het stellen van de diagnose varieerde van 38 tot 81 jaar.

Formaldehyde kankerverwekkend

Door redactie op 24-08-2004 - 14:28

Door het International Agency for Research on Cancer (IARC) is formaldehyde als kankerverwekkend bij mensen (klasse 1 IARC) beoordeeld.

Er zijn inmiddels vele studies die wijzen op een verband tussen blootstelling aan formaldehyde en het ontstaan van (zeldzaam voorkomende) kanker van de neus-keelholte. Bij een eerdere beoordeling werd formaldehyde als mogelijk kankerverwekkend beschouwd.

Formaldehyde is een veel gebruikte stof die wordt toegepast als desinfectiemiddel, maar ook in harsen, plastics en coatings.

Geen veilige grenswaarde voor meelstof

Door redactie op 10-08-2004 - 14:31

Veel bakkers krijgen gezondheidsklachten door het inademen van meelstof.  Bakkersastma is in Nederland de meest gerapporteerde vorm van beroepsastma.

Uit enkele jaren geleden uitgevoerd onderzoek bij werknemers in bakkerijen en meelfabrieken is gebleken dat verschijnselen van beroepsastma bij 11.5% en beroepsgebonden neusklachten bij 18.7% van de werknemers voorkomen. Ruim 25% van de werknemers heeft allergische antistoffen ( IgE) tegen tarwe.