Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 15-07-2020 - 16:36

De maatregelen die nodig zijn om veilig te kunnen werken in de COVID-19 crisis kunnen leiden tot een toename van huidproblemen aan de handen, vooral bij medewerkers in de gezondheidszorg. Medewerkers van de afdeling Arbeidsdermatologie van het Amsterdam UMC hebben daarom adviezen opgesteld over het voorkómen van deze huidproblemen.

Al langer is bekend dat medewerkers in de gezondheidszorg vaak last hebben van huidproblemen aan de handen. Maar door de extra hygiënemaatregelen die nodig zijn om veilig te werken in de COVID-19 crisis, wordt nog meer gevraagd van de handen en nemen de huidproblemen toe.

Medewerkers moeten langer handschoenen dragen en veelvuldig de handen wassen en desinfecteren. Dit is noodzakelijk om de patiënten en zichzelf te beschermen, maar deze maatregelen drogen de huid uit. De handen voelen schraal en geïrriteerd aan, iets dat bij de een sneller gebeurt dan bij de ander. Uiteindelijk kan hierdoor zelfs ernstig handeczeem ontstaan, wat pijnlijk is en het lastig maakt om te blijven werken.

Daarom hebben de medewerkers van de afdeling Arbeidsdermatologie van het Amsterdam UMC adviezen opgesteld om medewerkers te helpen huidproblemen te voorkomen. Wanneer gezondheidszorgmedewerkers al problemen hebben, kunnen zij bij hen terecht voor adviezen en zorg op maat om weer gezonde handen te krijgen.

Kortweg komen de adviezen neer op het zowel in het werk als thuis verzorgen van de huid door:

  1. het regelmatig (minimaal twee keer per dag) gebruiken van handcrème
  2. na gebruik van zeep de handen met lauwwarm water afspoelen en goed drogen, waarbij je niet teveel moet wrijven

Bekijk hier het hele advies:

https://www.beroepsziekten.nl/sites/default/files/documents/adviezen-handeczeem-voor-medewerkers-in-de-gezondheidszorg.pdf