Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere handverzorging leidt tot minder eczeem zorgverleners

Door redactie op 26-09-2019 - 15:24

Handeczeem is een veel voorkomend probleem onder zorgverleners die dagelijks worden blootgesteld aan ‘nat werk’.  Zij hebben veel baat bij een betere handverzorging (met handcrème). Dit kan voorkomen dat mild eczeem overgaat in duidelijk eczeem. Dit blijkt uit onderzoek waarop Maryam Soltanipoor op 27 juni promoveerde.

De huid van zorgverleners wordt dagelijks blootgesteld aan ‘nat werk’. Frequente en cumulatieve blootstelling aan irritatieve stoffen zoals zepen, water en oplosmiddelen kunnen resulteren in irritatief contact eczeem (CE) en vooral in handeczeem (HE).

Casus Chirurg met handeczeem kan toch blijven werken

Door redactie op 19-07-2019 - 14:41
Links: Prof. T. Rustemeyer
Rechts: Drs. Jan Bakker

Een getalenteerde, jonge chirurg zag haar opleiding in rook opgaan omdat ze last kreeg van handeczeem. Via de bedrijfsarts kwam ze in contact met klinisch arbeidsgeneeskundige Jan Bakker en dermato-allergoloog en arbeidsdermatoloog Thomas Rustemeyer, beiden verbonden aan Amsterdam UMC. Dankzij een combinatie van medisch onderzoek, werkplekbezoek en overleg staat de chirurg weer aan de operatietafel. 'Door ons te verdiepen in haar werk- en thuissituatie helpen we om herhaling te voorkomen.' Lees verder op arboportaal.nl

Abonneer op Handeczeem