Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 12-04-2023 - 08:48

In het nieuwe meldingssysteem van het NCvB dat afgelopen oktober in gebruik is genomen, kunnen de codelijsten voor diagnoses, oorzaken, beroepen en sectoren doorzocht worden door een waarde of omschrijving in te typen. Dit moet het zoeken naar de juiste diagnose, beroep of sector makkelijker maken. Helaas gaat het inloggen op en melden in dit systeem nog niet altijd goed. In deze bijdrage worden de vaakst voorkomende problemen tijdens het inloggen en het melden beschreven en wordt uitgelegd hoe deze opgelost kunnen worden.

Uiteraard worden de problemen die nog in het systeem zitten ook teruggekoppeld naar de bouwer van het systeem om deze bij een update eruit te halen.

Problemen bij inloggen     
Met het overzetten van de gebruikers naar het nieuwe systeem konden de wachtwoorden niet meegenomen worden. Ook is het bij het NCvB bekende e-mailadres de gebruikersnaam geworden. Via de knop Wachtwoord vergeten? kan een link aangevraagd worden om een wachtwoord in te stellen.     
Het kan zijn dat u de link niet in uw mailbox ontvangt. Kijk eerst of de link in de ‘ongewenste e-mail’ map staat. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat het huidige e-mailadres niet bekend is bij het NCvB. Dit kan het geval zijn wanneer arbodiensten van naam veranderd of gefuseerd zijn. Als mailing naar het oude e-mailadres automatisch naar het nieuwe e-mailadres wordt doorgestuurd kunt u inloggen met het oude e-mailadres. Mocht dit niet het geval zijn of wilt u uw e-mailadres gewijzigd hebben, neem dan contact op met het NCvB.     
E-mails vanuit het systeem worden verstuurd met als afzender melding@beroepsziekten.nl Met name hotmail en outlook zien deze afzender als spam en accepteren geen e-mail van dit account. Dat wil zeggen dat de e-mail met de link om het wachtwoord te wijzigen helemaal niet aankomt. Mocht u gebruik maken van zo’n e-mailadres, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan een tijdelijk wachtwoord aanmaken waarmee u alsnog in kunt loggen en beroepsziekten kunt melden.

Problemen bij het doen van een melding
Bij het doen van een melding kan het voorkomen dat de melding niet verstuurd kan worden. Als het meldingsformulier niet volledig is ingevuld krijgt u deze melding te zien: ‘Niet alle velden zijn correct ingevuld’. Achter de velden die verplicht zijn en niet correct zijn ingevuld komt dan een rood kruisje en een toelichting (zie afbeelding). Vooral bij het selecteren van een diagnose, oorzaak, beroep en sector is het van belang dat een code ook echt geselecteerd wordt – de code krijgt dan een arcering (zie afbeelding).

Diagnose

Als alle velden goed zijn ingevuld en het formulier kan nog steeds niet verstuurd worden, kan dat twee oorzaken hebben. De eerste is dat er geen arbodienst geselecteerd is waarvoor de melding gedaan wordt. De tweede mogelijkheid is dat het arbodienstdossiernummer te lang is. Momenteel kunnen hier maar maximaal 25 karakters staan, bij een update van het systeem wordt dit verhoogd naar 50 karakters. 
Mocht het alsnog niet lukken om een melding te doen dan wil onze datamanager graag met u meekijken wat het probleem is. U kunt dan mailen naar ncvbmelding@amc.uva.nl