Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 08-09-2014 - 10:30

Het NCvB heeft het stappenplan voor het melden van beroepsziekten uitgebreid en aangepast. Hiermee wil het NCvB het melden van beroepsziekten versterken, de kwaliteit van de meldingen verbeteren en preventieve activiteiten ter voorkoming van beroepsziekten op gang brengen.

Aanleiding voor het nieuwe stappenplan was een onderzoek van AStri: Versterken Melding Beroepsziekten (2014) waaruit blijkt dat een groot deel van de bedrijfsartsen meer duidelijkheid wenst omtrent de criteria voor het vaststellen van beroepsziekten.
Het NCvB werkte de afgelopen maanden aan een achtergronddocument. In dit achtergronddocument vindt de bedrijfsarts bij elke stap een toelichting, de belangrijkste aandachtspunten en mogelijke hulpbronnen die geraadpleegd kunnen worden. De beroepsziektespecialisten maakten bovendien een aantal casussen om het gebruik van het stappenplan te illustreren. Het NCvB verwacht dat het stappenplan nu behulpzamer is voor bedrijfsartsen. Het stappenplan ondersteunt het verzamelen en ordenen van informatie, het verhelderen van het beslissingsproces (wel of geen beroepsziekte?) en het op gang brengen van preventieve activiteiten.

Deze zomer testten een aantal bedrijfsartsen het stappenplan uit. Op dit moment wordt er gewerkt aan een webversie van het stappenplan.
Binnenkort start het NCvB een onderzoek naar het gebruik van het stappenplan in de praktijk. Het NCvB vraagt bedrijfsartsen om in hun eigen praktijk het nieuwe zes-stappenplan uit te testen voor één tot drie beroepsziekten.

Julitta Boschman