Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoekresultaten 1 - 5 van 5

Zowel stoppen van blootstelling als vermindering van blootstelling kan astmasymptomen verbeteren in vergelijking met voortdurende blootstelling. Dat blijkt uit een recente update van de Cochrane review uit 2011. Vijf artikelen zijn toegevoegd aan het literatuuronderzoek en de huidige review is nu gebaseerd op 26 studies met in totaal 1.695 deelnemers.

Nieuws-item - 1 april 2020

De wijze waarop slechthorenden en hun (werk)omgeving omgaan met auditieve beperkingen blijkt een kritische succesfactor te zijn. Dit was een van de belangrijke boodschappen tijdens de laatste Heijermanslezing, gehouden op 18 november 2016. Thema was de preventie van beroepsslechthorendheid en het functioneren met hoorproblemen. Sprekers uit de praktijk vulden elkaar aan met voorbeelden van oorzaken, gevolgen en mogelijkheden om bedrijven en werkenden te ondersteunen.

Nieuws-item - 27 maart 2017

Beroepsastma wordt niet alleen veroorzaakt door blootstelling aan allergenen of irriterende stoffen op de werkplek maar kan ook ontstaan door herhaalde blootstelling aan luchtwegprikkelende stoffen op de werkplek. Dit nieuwe inzicht over irritatief beroepsastma is verwerkt in de net verschenen nieuwe registratierichtlijn werkgerelateerd astma.
 

Nieuws-item - 25 maart 2014

De NCvB registratierichtlijn werkgerelateerd astma komt hiervoor in de plaats. In deze nieuwe richtlijn zijn de laatste inzichten omtrent oorzaken van beroepsastma verwerkt. Nieuw is de consensus dat beroepsastma kan ontstaan door herhaalde blootstelling aan luchtweg prikkelende stoffen op de werkplek, genoemd irritatief beroepsastma.

Nieuws-item - 28 januari 2014

Veel bakkers krijgen gezondheidsklachten door het inademen van meelstof.  Bakkersastma is in Nederland de meest gerapporteerde vorm van beroepsastma.

Uit enkele jaren geleden uitgevoerd onderzoek bij werknemers in bakkerijen en meelfabrieken is gebleken dat verschijnselen van beroepsastma bij 11.5% en beroepsgebonden neusklachten bij 18.7% van de werknemers voorkomen. Ruim 25% van de werknemers heeft allergische antistoffen ( IgE) tegen tarwe.

Nieuws-item - 10 augustus 2004