Overslaan en naar de inhoud gaan

Preventie beroepsgerelateerde UV-blootstelling verdient meer aandacht

Door redactie op 31-08-2022 - 14:30

Buitenwerkers hebben een twee tot drie keer hoger risico om huidkanker te ontwikkelen, wat ertoe heeft geleid dat niet-melanoom huidkanker in verschillende Europese landen als beroepsziekte wordt erkend. Ook in Nederland kan deze beroepsgebonden huidkanker bij het NCvB worden gemeld. Anne Keurentjes promoveerde donderdag 20 juni aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar ‘Early detection and prevention of occupational skin cancer’.

Expertisecentrum gevaarlijke stoffen Lexces officieel van start

Door redactie op 29-08-2022 - 11:44

Per 1 juli 2022 is het Lexces, expertisecentrum voor de preventie en beoordeling van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, officieel van start gegaan. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is één van de vijf kennispartners. Het Lexces speelt ook een rol bij de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Deze regeling gaat in op 1 januari 2023.

Beroepsziekten in cijfers 2022

Een wolk oranje verf die zich in het water verspreidt siert de omslag van het deze zomer verschenen Beroepsziekten in cijfers 2022. Grafisch ontwerper Philip Stroomberg: ‘Deze bijzondere foto, gemaakt door Tara Moore, vraagt op een esthetische wijze aandacht voor de problematiek rond het gebruik van oplosmiddelen en staat tegelijk in algemene zin symbool voor arbeid en gezondheid.’