Overslaan en naar de inhoud gaan
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) heeft gedurende het kalenderjaar 2022 in samenwerking met de Polikliniek Mens en Arbeid (PMA) (beide onderdeel van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum), het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) te Utrecht, en het Rijksinstituut voor Volksg
Het rapport van het NCvB-onderzoek in het kader van de overheidscampagne “Veilig werken met gevaarlijke stoffen” is gepubliceerd. Het doel van het onderzoek was de kwaliteit van de signalering en preventie van beroepsgebonden huid- en luchtwegaandoeningen veroorzaakt door schadelijke stoffen te verbeteren.
Om zicht te krijgen op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het werk wordt biologische monitoring in Nederland nog maar mondjesmaat toegepast. Maar waar dat gebeurt, roept het vaak onverwachte vragen en problemen op. Biologische monitoring kent voordelen maar de organisatie ervan is gecompliceerd.
Het komt nog steeds voor dat er bij een verbouwing van een pand onverwacht asbest wordt aangetroffen. Dit leidt vaak tot onrust bij de medewerkers en het bedrijf. De bedrijfsarts kan een belangrijke rol spelen. Goede voorlichting en een asbestbeheersplan kan veel onrust wegnemen en voorkomen, zo leert de volgende casus.  
Vrijdag 30 november 2018 was de Heijermanslezing over gevaarlijke stoffen drukbezocht: meer dan 280 deelnemers. Dit jaar was er voor het eerst een livestream zodat je van achter je pc mee kon kijken. De presentaties zijn hieronder te vinden en ook de livestream kan je hieronder terugkijken.  
De 28e Heijermanslezing staat in het teken van ‘gevaarlijke stoffen’. Het ministerie van SZW besteedt dit jaar met voorlichting, websites en tools voor werkgevers en werkenden aandacht aan dit onderwerp. Blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen komt in Nederland op veel werkplekken voor. 
Afgelopen woensdag is de essaybundel ‘Experts over preventie van beroepsziekten’ met een bijdrage van het NCvB  door de DG-Werk van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aangeboden aan vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen (NVAB) en arbeidshygiënisten (NVvA). Diverse experts, hebben gereflecteerd op het thema ‘beroepsziekten door stoffen’. Die verscheidenheid aan invalshoeken is volgens SZW van belang, want door die inzichten te combineren, kunnen beroepsziekten door gevaarlijke stoffen worden voorkómen.
'Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars', vindt Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark, en dus de hoogste tijd voor actie, bijvoorbeeld door werkenden te informeren op de website: hoeveiligwerkjij.nl  
Als een werkneemster borstvoeding geeft en zij op het werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, is dat een gegronde reden voor een ziekmelding. Ook deze periode valt onder de zogeheten vangnetconstructie. Dit bepaalde de rechtbank in een hoger beroepszaak op 31 januari 2018. Hiermee komt een einde aan jarenlang gesteggel met het UWV.
De afgelopen jaren is er extra aandacht gekomen voor gevaarlijke stoffen. De risico’s worden uitgebreid in kaart gebracht. Dit gebeurt bij voorkeur voordat producten met deze stoffen op de markt komen. Maar het is ook belangrijk te kijken naar de risico’s die pas aan het licht komen nadat een product op de markt is verschenen. Hoe vind je die risico’s?
Abonneer op Gevaarlijke stoffen