Overslaan en naar de inhoud gaan

Preventie beroepsziekten bij kappers

Door redactie op 28-11-2022 - 11:10

Het project “Bevordering van de uitvoering van de Europese raamovereenkomst inzake gezondheid en veiligheid op het werk in de kapperssector” is afgerond. Sanja Kezic en Henk van der Molen hebben met universiteiten uit Duitsland, Kroatië en Denemarken samengewerkt en dit heeft geleid tot verschillende gepubliceerde systematische reviews.

Preventie beroepsziekten bij kappers

Review werkgerelateerde risicofactoren carpaal tunnelsyndroom

De bachelorthesis van geneeskundestudent Awa Hassan over werkgerelateerde risicofactoren voor het carpale tunnelsyndroom heeft geleid tot een wetenschappelijke publicatie: Work‐relatedness of carpal tunnel syndrome: Systematic review including meta‐analysis and GRADE - Hassan - 2022 - Health Science Reports - Wiley Online Library
Dit jaar wordt ook de bijbehorende beroepsziekteregistratierichtlijn herzien.

‘Blijf alert op gehooraandoeningen’

Door redactie op 22-11-2022 - 15:53

Na ruim 27 dienstjaren neemt bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige Bas Sorgdrager afscheid van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Polikliniek Mens en Arbeid. Opvolgster Charlotte Geelen zet zijn werk voort.

Blijf alert op gehooraandoeningen

Mentale modellen-benadering kan risicocommunicatie fijnstof verbeteren

Door redactie op 22-11-2022 - 15:19

Werken kan gevaarlijk zijn. Naast directe risico’s zijn er ook niet direct waarneembare blootstellingsrisico’s, zoals fijnstof en elektromagnetische velden (EMV). Deze risico’s blijven vaak onderbelicht. Thomas Stege richtte zich in het onderzoek Development of risk communication tools for occupational exposures, waarop hij woensdag 14 september aan de Vrije Universiteit (VU) promoveerde, op deze niet direct waarneembare blootstellingsrisico’s.

Mentale modellen-benadering kan risicocommunicatie fijnstof verbeteren

Leidraad ontwikkeld voor preventie van mentale klachten in de zorg

Door redactie op 22-11-2022 - 13:27

Mentale klachten en uitval door stressvolle werkomstandigheden zijn in de zorgsector een bron van zorg. Een projectteam bestaande uit projectleden van de NVAB, V&VN, het Trimbos Instituut en Amsterdam UMC ontwikkelden een leidraad die zorginstellingen helpt preventief beleid vorm te geven.

Presentaties en opname 34ste Heijermanslezing, vrijdag 11 november 2022

Door redactie op 22-11-2022 - 13:11

Op vrijdag 11 november is de 34ste Heijermanslezing met als onderwerp ‘Beroepsziekten: ontwikkelingen gehoorschade en andere opvallende zaken’ gehouden. Deze lezing stond in het teken van het afscheid van Bas Sorgdrager bij het NCvB. Met uitzondering van de presentaties waar persoonsgegevens zijn gebruikt is de lezing hier terug te vinden. Hieronder staan de presentaties die gehouden zijn door de sprekers.

Presentaties en opname 34ste Heijermanslezing, vrijdag 11 november 2022